Címlap Bemutatkozás

Cserépváraljáról

CSERÉPVÁRALJA

Cserépváralja szép természeti környezetben lévő Bükk-aljai település. 25 km-re található Mezőkövesdtől, valamint Egertől is. Cserépváralja két irányból is megközelíthető, rövid idő alatt elérhető Bogács, Cserépfalu, Mezőkövesd, Eger. A felsorolt települések meglátogatása több napos látni valót biztosít a Bükk-aljára kirándulóknak.

Nevezetességei a kaptárkövek, melyek országos viszonylatban a legjelentősebb, a barlanglakásos tájház, mely felszerelésével és használati eszközeivel egy egyedi életformát tükröznek. A. Coburg herceg kastélyának maradványai a török kori kút és kútház valamint a copf stílusú római katolikus kápolna mind a falu szomszédságában megtalálható. A falu fölött emelkedő dombtetőn megtekinthetjük cserépvár romjait és környékét a riolit tufába vájt vermekkel, pincékkel és gabonatárolóval, melynek feltárása az elkövetkező években jelentős mértékben megvalósul.

Néphagyományait a 30 éves múltra visszatekintő aranyminősítésű asszonykórus és gyermek csoport őrzi. Minden évben megrendezésre kerül a "Váraljai Művészeti Napok", melyen jeles előadóművészek, néptánccsoportok, kórusok mellett festmény, fénykép és helytörténeti kiállítások is láthatók.

A falu nevezetességeinek megtekintése mellett lehetőség van túrázásra, kirándulásra, Bükki Nemzeti Park területén, ahol érinthetjük cserépváralja leglátványosabb természeti értékeit a kaptárköveket. A felszínből kiemelkedő kúpformájú alakzat koráról nem tudni.

A gyalog túrát kedvelők a piros jelezésen juthatnak el Kácsra érintve a csodálatosan szép alsó és felső szorosokat és a szurdok-völgyet. Az önkormányzat 50 férőhelyes Ifjúsági Tábort működtet, ahol nyaranta az ország minden tájáról, sőt külföldről is jönnek településünket és környékünket megismerő diákok és felnőttek, akik kedvelik a csendes vidéki életet és a tiszta egészséges, jó levegőt.

Cserépváralja Község Önkormányzata
Cserépváralja, Alkotmány út 52.
Telefon: (49) 423-893 | Fax: (49) 423-893

Nyári táboroztatás Cserépváralján


Névnap
Ma 2017. december 16., szombat, Etelka és Aletta napja van. Holnap Lázár és Olimpia napja lesz.
English French German Italian Russian Spanish Hungarian
Hirdetések
Kiemelt weblapok:
IT-NAV Hungary
Honlapszerkesztés Weblapkészítés, akár díjmentesen is! Kereső marketing, tárhely, tejleskörű szolgáltatás!
Google PageRank