Címlap Bemutatkozás A település története

A település története

A terület már az ókorban is lakott volt. Az eddig ismert legkorábbi már falunak tekinthető település kb. 2800 évvel ezelőtt alakult ki Cserépváralja területén. Nevét a valamikor itt magasodó várról kapta.

Az első  okleveles adat a faluról 1214-ből származik. Egyes értelmezések szerint azonos az 1292-ben említett Váralja községgel. Erre ugyan nincsen okleveles bizonyítékunk, csak abból lehet következtetnünk, hogy midőn 1248 előtt a falu – mely ekkor Waralya alakban fordul elő – az egri püspök birtokában volt, Ernye bán mindent elkövetett, hogy azt megszerezhesse, mert az a vár tövében feküdhetett.

A középkori várak alatti település gyakran kapta a Váralja nevet. A Cserépvár alatti település első  említése Cserépallya néven csak 1729-ből való, amikor a vár már romhalmaz az 1687. évi ostrom következtében.

Az 1568. július 29-én keletkezett várleltárban, melyet Báncsi János, Cserépvár várnagya készített, kétszer is említve van „Cserepi major”, ahonnan élelemmel látták el a várat. Vélhetően ez volt a vár  alatti falu, amelynek helyét a Váraljai-patak mellett a Furgál-völgy közelében találták meg a felszínen gyűjtött XIV-XVI. Századi kerámiatöredékek nyomán.

1596-ban Eger eleste után  őrsége megfutamodott így a török harc nélkül szállta meg. A törökök a vár ostroma előtt a községet elpusztították. A vár többször is gazdát cserélt, valószínű, hogy a vár kútját is török rabok készítették.

1687-ben ostrommal szabadították fel a császári csapatok. 1697-ben valamennyire helyreállították.

A Rákóczi szabadságharc kezdetén a várat a kurucok foglalták el, 1703-ban itt tartották fogva a kurucok Telekessy István egri püspököt. 1710-ben a császári csapatok kezére került. A vár valószínűleg a Rákóczi-szabadságharc idején pusztult el.

1711-ben a lotaringiai származású  L’Huillier Ferenc egri várkapitány, aki katonaként részt vett a török elleni küzdelemben, Buda visszafoglalásában, s e harcok során szerzett érdemeiért bárói címet kapott, megvásárolta a várat és omladozó köveiből a vár alatt kastélyt építtetett, melyből ma már csak a kápolna áll.

A település büszke arra, hogy az 1848-as szabadságharc csatazaja elől ide költöztették szülei a négyesztendős Munácsy Mihályt (1844-1900), a kastélyban intézőként szolgáló nagybátyjához.

Nyári táboroztatás Cserépváralján


Névnap
Ma 2020. július 04., szombat, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.
English French German Italian Russian Spanish Hungarian
Hirdetések
Kiemelt weblapok:
IT-NAV Hungary
Honlapszerkesztés Weblapkészítés, akár díjmentesen is! Kereső marketing, tárhely, tejleskörű szolgáltatás!
Google PageRank