Címlap Bemutatkozás Címer

A település címere

 

Szakvélemény Cserépváralja címeréről

Cserépváralja község címere jól illeszkedik az utóbbi években tervezett falusi jelképek sorába. A mögötte álló település főbb jellegzetességeit kiemelve, azokat lehetőleg minél nagyobb számban igyekszik a címerpajzson felvonultatni, szinte arra törekedve, hogy a címerpajzs a községet teljes egészében megjelenítse. Mindezt azonban a címertan meglehetősen szigorú szabályainak figyelembevételével, az azok adta lehetőségeken belül maradva próbálja megtenni.

A pajzsmező felső részében a zöld dombon álló ezüst kéttornyú vár, az úgynevezett beszélő címerekre jellemző módon a község nevében is szereplő cserépvárra, és ezzel a település múltjára utal, míg az alsó zöld színű pajzsmezőben megjelenített modern stílusú templom a jelent, a falu mai arculatát jelentősen meghatározó épületet ábrázolja. A magyarországi községi címerek szinte elengedhetetlen részének tekintett, a mezőgazdasági tevékenység valamely ágára utaló növény, vagy eszköz ábrázolása természetesen Cserépváralja címerében is helyet kapott. A vár mellett két oldalon lebegő egy-egy arany szőlőfürt a szinte összes magyar falu határában folytatott szőlőtermesztést, borászatot jeleníti meg.

Cserépváralja címerének heraldikai leírása a következő:

Egyenes állású, hullámos arany sávval két részre osztott csücskös talpú pajzs, melynek felső, kék színű mezejében zöld dombon álló ezüst kéttornyú vár áll, a pajzs két fölső sarkában egy-egy arany szőlőfürttel, alsó, zöld színű mezejében pedig lebegő, modern kivitelezésű ezüst templom. A címer szorosan vett fogalmához ugyan nem tartozik, de kiegészítő elemeként alkalmazható a pajzs alatt elhelyezkedő devise (jelmondat), amely zöld színű hullámos szalagon mutatja a település nevét, arany betűkkel.

A pajzsra helyezett motívumok, melyeket Cserépváralja magáénak ismer el, bár egyenként több magyarországi település maga-választottá szimbólumán is szerepelnek, összességükben mégis megfelelhetnek a kommunális heraldika egyik legfőbb követelményének, annak a szabálynak, ami minden címer legfőbb jellemvonása kell, hogy legyen: a címert a település lakossága is fogadja el és magáénak ismerje el azt a mindennapok használatában is.

Dreska Gábor
Eötvös Lóránd Tudományegyetem

Nyári táboroztatás Cserépváralján


Névnap
Ma 2020. július 04., szombat, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.
English French German Italian Russian Spanish Hungarian
Hirdetések
Kiemelt weblapok:
IT-NAV Hungary
Honlapszerkesztés Weblapkészítés, akár díjmentesen is! Kereső marketing, tárhely, tejleskörű szolgáltatás!
Google PageRank