Címlap Turizmus Jelvényszerző Túramozgalom

Jelvényszerző Túramozgalom

A 2016-ban elindított Bükkaljai Kő-út jelvényszerző túramozgalmunk a túrázókat a kevésbé ismert Bükkalja vidékére kalauzolja. A Bükkalja kialakulása, természetföldrajzi fejlődése és geológiai felépítése alapján is hazánk egyik legkülönlegesebb és legegyedibb kistájcsoportja, természeti- és kultúrtörténeti kincsei pedig sokrétűek. Alapkőzete a vulkáni eredetű, hullott és különböző mértékben összesült riolittufa és riodácit.

Sajátos kővilág ez, melyben a térség falvai élnek: kőfalú házak, hozzá tartozó kőkerítések, tufába vájt pincék, barlanglakások, kőhodályok, patakon átívelő kőhidak, faragott sírkövek, út menti feszületek, és a titokzatos kaptárkövek földje ez. Egyedülálló természeti jellege miatt a Hungarikum címet is elnyerte természeti környezet kategóriában.

A Bükkaljai Kő-út során megismerhetik települések tradicionális kőkultúráját, felfedezhetik a Bükkalja természeti értékeit, a települések kultúrtörténeti nevezetességeit, megkóstolhatják a vidék méltán híres borait, és élvezhetik a helyiek vendégszeretetét.

A Bükkaljai Kő-út egy tematikus út, melyet egyvégtében vagy több részletben, programokhoz és helyi gasztronómiai fesztiválokhoz csatlakozva is végig járhatnak. A túramozgalom nyílt, melyhez bárki csatlakozhat az igazolófüzet megvásárlásával. A füzet ára 1500 Ft, mely tartalmazza a teljesítésért járó jelvényt és annak postaköltségét is. A teljesítés feltétele, hogy tetszőleges módon (gyalogosan vagy kerékpárral), tetszőleges sorrendben és útvonalon felkeressék a mozgalom 16 állomását. A  sikeres teljesítőknek az igazolólapon megadott névre és címre postázzuk a Bükkaljai Kő-út logójával ellátott jelvényt.
A Bükkaljai Kő-út jelvényszerző túramozgalom igazolófüzete megvásárolható az alábbi helyszíneken:

Település

Helyszín

Cím

Nyitvatartás

Cserépfalu

Bükk Déli Kapu Látogatópark

Cserépfalu és Bükkzsérc között

K-V 10-16

Eger

Prana Túrabolt

Bajcsy-Zs. u. 17.

H-P 9:30-18, Szo 9-13

Eger

Tourinform Iroda

Bajcsy-Zs. u. 9.

H-P 8-18, Szo-V 9-13

Eger

Kaptárkő Egyesület irodája

Dobó tér 6/A. III./9.

egyeztetés után

Egerszalók

Barlanglakások

Sáfrány utca vége

H-P 9-20, Szo-V 9-17

Egerszalók

Tourinform Iroda

Széchenyi út 9.

H-P 9-17, Szo 8-13

Fülkés sziklakúpok

A Bükkalján találkozhatunk a legnagyobb számban a magyar tájak egyik legkülönlegesebb, s egyben legrejtélyesebb természeti és kultúrtörténeti értékeivel, a 2014-ben országosan védetté nyilvánított kaptárkövekkel. A környezetüknél keményebbé vált riolittufát a felszínformáló folyamatok tovább alakították, és létrehozták a föld szintjéből kiemelkedő kúpokat, majd oldalukba a későbbi korok emberei fülkéket faragtak.

A fülkék átlagosan 60 cm magasak, 30 cm szélesek és 30 cm mélyek, az épebbek szélén bemélyedő keret fedezhető fel. A keretek falában néhol még most is lyukak láthatóak. Ezek arra utalnak, hogy a fülkenyílásokat lefedték, és a fedelet a lyukakba vert ékekkel rögzítették.

Csakhogy a titokzatos sziklakúpok megfaragásának okát, a fülkék rendeltetését és készítőik kilétét még nem ismerjük. Eredetéről számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született, melyek közül a középkori sziklaméhészkedésre történő felhasználás vált a legismertebbé. Az Eger környékén megőrződött hagyománykincs szerint azonban a fülkékbe a pogánylázadás idején elesett vezérek hamvait helyezték. Más vélekedés szerint a köveknek kultikus szerepe volt, őseink áldozóhelyével hozhatók kapcsolatba.

Kőbe zárt világ

Az építőkő fejtése és a népi építészetben történő felhasználása, a kőfaragás és a kőzetbe mélyített helyiségek készítése a Kárpát-medencében itt nyúlik vissza a legrégebbi időkig. Az állékony, de jól faragható kőzetbe jól szellőző, magas páratartalmú, szinte állandó hőmérsékletű pincéketfaragtak, mely kiváló feltételeket biztosít a bor tárolására.

A települések határában szép számmal találhatók egyéb szőlőműveléshez kapcsolódó sziklába vájt építmények, bújók is, valamint az állattartást szolgáló hatalmas, több száz juhot befogadó kőhodályok.

A gazdasági rendeltetésen túl gyakran a lakó funkciójú helyiségeket is kőbe faragták. Több településen ma is megtalálhatók a barlanglakások, sokszor egymás felett két-három szinten,utcákra fűzve egész településrészeket alkotnak. Az utóbbi időben több kezdeményezés is történt a megmentésükre: tájházat, közösségi helyiséget, művészeti központot vagy szálláshelyet alakítottak ki bennük.

Évszázados, szárazon rakott támfalak, kőkerítések és faragott kőoszlopos, tornácos lakóházak őrzik a kőfaragó és kőműves mesterség emlékeit.

Számtalan köztéri – elsősorban szakrális témájú – szobrot, feszületet fedezhetünk fel a vidék falvaiban és a régi dűlőutak mentén. A települések temetőiben díszes kőfaragásokat, művészeti alkotásnak is beillő 19. századi faragott kő síremléket találhatunk.

Szakvezetés

A kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra alapos megismeréséhez szakvezetés igényelhető a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, a tervezett időpont előtt legalább 2 héttel. Az érdeklődők igényeihez igazodva egyedi ajánlatokkal tudunk szolgálni.


Nyári táboroztatás Cserépváralján


Névnap
Ma 2020. július 04., szombat, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.
English French German Italian Russian Spanish Hungarian
Hirdetések
Kiemelt weblapok:
IT-NAV Hungary
Honlapszerkesztés Weblapkészítés, akár díjmentesen is! Kereső marketing, tárhely, tejleskörű szolgáltatás!
Google PageRank